Dogradnja deponije pepela, šljake i gipsa u Termoelektrani Nikola Tesla A (TENT A).

Sa ponosom objavljujemo da je Elektrovat dobio projekat za izvršenje svih električnih radova na dogradnji deponije pepela, šljake i gipsa u “Termoelektrani Nikola Tesla A” (TENT A).

TENT A je najveća termoelektrana u Srbiji, sa šest blokova ukupne instalirane snage 1.650 MW. Izgrađena na desnoj obali Save, nadomak Obrenovca, najveći je pojedinačni proizvođač električne energije u srpskom elektroenergetskom sistemu. Prosečno proizvodi više od 8 milijardi kilovat-sati godišnje.

Njen prvi blok, 210 MW, pušten je u rad 7. marta 1970. godine (datum koji se danas obeležava kao Dan TENT doo). Šest meseci kasnije pridružen mu je blok A2, iste snage. Bili su to, tada, najekonomičniji blokovi. Gradnja je nastavljena nakon pet godina, pa je elektroprivreda Srbije do kraja 1979. osnažena s još četiri bloka od 308,5 MW, a TENT A dostigao snagu najvećeg energetskog objekta u zemlji. Ugrađena oprema bila je poslednja reč tehnike. Visokostručni kadar za rad na njoj pristigao je iz drugih elektrana, ali je uporedo obučavan, i to intenzivno, veliki broj mladih stručnjaka. Tako, ova termoelektrana je danas i značajan kadrovski rasadnik u oblasti termoenergetike.

Infrastrukturni objekat u službi deponije je pumpna stanica PS4 u kojoj se nalaze tri pumpna agregata, za kvašenje deponije, od 355kW i dva pumpna agregata za potrebe sistema povratne vode od 132kW.

Naš deo posla su sve elektro instalacije, koje obuhvataju:

  • SN postrojenje
  • NN postrojenje (ormani niskog napona, ormani upravljanja Pumpnih agregata i orman upravljanja PLC-a)
  • Opšte instalacije objekta
  • Spoljnja i unutrašnja rasveta deponije